Rengjøring og antistatisk utstyr

For renhold av fotorelatert utstyr er det viktig å ha rett kvalitet på renseutstyret. Det er mange som bruker antistatiske kluter eller børster, men det finnes også antistatiske hansker.

Antistatiske børsterdownload (5)

For dem som trenger noe robust, finnes det stasjonære antistatiske børstesystemer. Disse egner seg godt på fotolaboratoriet, i atelieret, i studio og fotoverksteder. For eksempel innenfor grafisk industri, innramming, i scannestudioer, film- og fotoindustri er de stasjonære børstene populære. De antistatiske filmrenserne finnes med avtrekkssystem som enkelt fjerner støvet.

Når man er underveis og trenger noe bærbart, eller bare av forskjellige årsaker vil gjøre børstingen for hånd, finnes det en rekke ulike håndholdte børster. Med konduktive børstefibre tiltrekkes støvet under bruk. Etter bruk er støvet dessuten lett å fjerne igjen. Børstene er spesielt utviklet for å ikke etterlate seg riper eller andre spor. De finnes i ulike varianter fra 20 mm til 200 mm i bredde.

Hansker og kluter

Med antistatiske hansker er det lett å håndtere film- og fotoutstyr uten å sette fingermerker. Også hanskene er laget av konduktive fibre, innfelt i tekstilen. De finnes selvsagt i ulike størrelser og i ulike passformer, alt etter håndens fasong, slik at hanskene skal kunne sitte godt. Noen modeller har spesielt god gripeevne. Det finnes også hansker uten antistatiske egenskaper. Disse er tynnere og vil være mindre isolerende, noe som kan være en fordel på varme dager. Alle hanskene har god friksjon og bør vaskes med jevne mellomrom for å beholde yteevnen optimalt. De antistatiske klutene er av samme materiale som hanskene, og er på samme måte utviklet for å redusere den elektrostatiske ladningen i filmene og tilhørende utstyr.

Rensevæske

Rensevæsken er utviklet for å fjerne mer avansert rusk enn støv, særlig fett, kjemikalierester, tusjflekker og lim-rester. Væsken er uten vann, har nøytral pH og gjør ingen skade på base eller emulsjon.