Filtre for forskjellige effekter

Det finnes mange forskjellige filtre man kan bruke for å påvirke lys, farge og skarphet i bildet. I denne teksten handler det hovedsakelig om mykgjørende filtre.

Myke filtreIR_filters_01_Pengo

Skulle du ønske å tone ned detaljer uten å miste det vesentlige, kan et softfilter være det rette valget. Du får ikke noen fordreininger, og skarpheten påvirkes ikke. Fargemetningen blir god, og det blir minimalt med overstråling fra hvite områder eller blanke gjenstander. Denne jobben gjøres av det optiske glasset, som er av meget høy kvalitet.

De fem ulike mykhetsgradene passer til følgende motiver:

  • 1. Grupper med mange mennesker, eller mørke motiver
  • 2. Barn, små familier, par, konfirmant, formelle herreportretter
  • 3. Portrett eller 3/4-figur til brudepar eller portrett
  • 4. Mote, romantiske portretter, nærbilder, eventuelt jenteportrett, dersom en ønsker særlig myke trekk
  • 5. “boudoir” og andre bløte, romantiske bilder

Det finnes også et mykfilter som i tillegg til den mykgjørende effekten gir en varmere farge til huden. Dette passer godt til ulike portretter, skolefoto og romantiske portretter.

Filtrene er enten runde eller kvadratiske, og det finnes også skrufiltre. De runde filtrene passer til standardlinser eller telelinser der det ikke dannes vignett. Kvadratiske filtre er godt egnet til vidvinkel og 100-200 mm zoomlinser. Skrufiltrene finnes i alle mykhetsgradene og i ulike størrelser, alt fra 52 mm til 72 mm.

Filtrene kan leveres i filterholdere som er beregnet på å settes i kompendier, eller de kan leveres som skrufiltre i ulike størrelser.

Belteveske for filtre

Skulle du trenge en veske med filterholder, for utenomstudioarbeid, finnes det en spesiallaget belteveske for dette formålet. Vesken har plass til fem filtere og du plasserer dem i den rekkefølgen som passer deg best. Den kommer i ulike farger, og noen har et dekorativt mønster foran. Lokket lukkes med borrelås. For å feste vesken til beltet bruker du belteklipsen som er fast i vesken på baksiden.